Därför skriver jag i flera genrer

För mig är det självklart att skriva inom flera genrer. Jag tycker om att läsa olika genrer så varför skulle jag inte kunna skriva i dem också?
Dessutom passar det mig väldigt bra att variera genre. Jag tycker om att testa nytt och har ett starkt behov av att utvecklas och att känna att något händer, att trampa i samma hjulspår är inget för mig. Och vad passar bättre som variation än att gå från en genre eller format till en annan?

Det blir även ett bra avbrott från ett manus att byta till något helt annat. Gå från skräck eller science fiction till erotik, eller som nu när jag hoppar mellan high fantasy och feelgood. Det är även ett stort plus att ta ett kortare projekt som en novell mellan två längre manus då det är skönt att slutföra ett manus och kunna klappa sig lite på axeln innan man går in i nästa längre skrivperiod. För att inte nämna att det är otroligt kul och varje genre har sin charm, även om mitt hjärta klappar lite extra för fantasy i alla dess former. Just nu består mina verk av science fiction, fantasy, erotik och skräck, och i mitt nuvarande projekt har jag kastat in mig i feelgoodens värld.

Däremot upplever jag att det är svårt att kategorisera vilken typ av författare jag är när någon frågar, och jag är lite orolig att jag ska framstå som spretig. Men jag är en författare som skriver det jag själv vill läsa och det jag brinner för – oavsett genre.

Hur känner ni för att skriva i flera genrer? Ni läsare, vilka genrer föredrar ni att läsa och vad är det som gör den speciell för er?

Mina verk:

Ett illegitimt barn – Visto förlag 2022 , finns som tryckt bok, e-bok och inom kort även som ljudbok.

Mörka rummet – Everlasting Publisher 2022, erotiknovell som finns som pocket, ljudbok och e-bok

Vintergäckens dotter – Jul igen: Natten går tunga fjät (medverkar i novellantologin) – Nohiding förlag, fantasynoveller

Älskade perenn – Skimra nu (medverkar i novellantologin) – kommer sommaren 2023 hos Skimra förlag, feelgoodnoveller

Springor av mörker – skräckroman som kommer 2024 hos Seraf förlag

Det går att köpa böckerna direkt av mig, annars hittar ni dem hos nätbokhandlarna eller på förlagens hemsidor.

”Älskade perenn ” ska vara med i antologin ”Skimra nu”

I slutet av sommaren skickade jag in min novell ”Älskade perenn” till Skimra förlags novelltävling, och för ett par veckor sedan fick jag det glädjande beskedet att min novell är en av vinnarna!

Antologin är en feelgood och kommer bestå av 13 noveller som tar med en från livets början till slut och berör livets utmaningar och skimrande pärlor.

I ”Älskade perenn” kommer du få möta Britta som inte är redo att släppa sin bortgångne make.

Jag kommer att beställa hem några exemplar som jag kan sälja till de som är intresserade, och undrar om någon redan nu vet att de vill köpa ett ex så jag vet hur många jag ska beställa.

Fallgropar och lärdomar

Att börja skriva är ingen jämn raksträcka. Det svänger, guppar, kommer oväntade kurvor och hål i vägen. Det gäller att hålla i sig, fortsätta trots att det känns tufft och dra lärdomar av allt som sker längs vägen. Att skriva är en läroprocess och man kommer alltid att utvecklas och lära sig nya saker, och det är en del av charmen.

Fallgropar jag gjort i min författarresa

Trott att skrivandet är något man gör ensam

I början satt jag i min kammare och skrev. Den enda som visste något om min dröm och mitt skrivande var min man. Jag kände mig ensam i skrivandet, hade ingen som förstod vad jag kämpade med och jag var nära på att ge upp flera gånger. Sedan hittade jag ett hörn av Instagram som kallas bookstagram där det finns många skrivande själar och bokälskare. En fantastisk gemenskap som är stöttande och peppande. Skrivandet känns inte längre ensamt, det går att få så mycket inspiration och motivation där och har man en dålig dag är det alltid någon som lyfter upp en. Och jag kan med handen på hjärtat säga att mitt skrivande har blivit bättre och lättare sedan jag hittade dit. Det är guld värt att kunna bolla tankar och idéer och byta texter med varandra.

Inte ställt frågor och krav

Som ny i branschen är det inte lätt att veta hur saker och ting bör vara. Vad en viss tjänst innehåller eller hur ett bokavtal är utformat. Om du vill anlita t.ex. en lektör för ditt manus – våga ställa frågor, se vad som ingår och vad du får för känsla av personen. Om den känns som rätt person för ditt manus. Det är trots allt din bokbebis och du vill ge den de bästa möjligheterna. Detsamma gäller när det kommer till förlag. Givetvis är det superkul att få ett erbjudande om avtal, men låt inte lyckoruset fördunkla omdömet. Läs igenom noga, överväg och kontakta förlagen om du har frågor. Hör med andra angående deras erfarenheter och våga ha lite skinn på näsan!

Underskattat redigering och vila

Genom hela min skolgång har jag fått höra att jag är ”lite för snabb” och givetvis blev det även så här också. Manus skrevs i ett raskt tempo och sedan läste jag igenom det, fixade lite småsaker och trodde sedan att det var klart. Jag ville bara bli klar och förstod inte att det var med redigeringen som det riktiga (och tidskrävande) jobbet började.
Min ”stress” att bli klar gjorde att jag även hoppade över den viktiga manusvilan. Att låta texten ligga i ett par veckor skapar en distans till manuset och gör det möjligt att komma tillbaka och läsa texten med nya ögon och det är ofta som man upptäcker saker som behövs fixas till.

Ingen koll på hantverket

Jag hade ingen koll alls på saker som dramaturgi, karaktärsutveckling eller gestaltning utan satte mig bara ner och skrev. Vilket blev texter, men inte särskilt bra. Det är saker som har kommit längs vägen och det har krävts mycket övning, och det hade säkerligen varit lättare om jag nosat lite på de här begreppen tidigare.

Lärdomar om mitt eget skrivande

  • Jag behöver variation – Jag kan inte hålla mig till en genre utan trivs bäst med att få skriva i olika och utmana mig. Dessutom tycker jag om att variera mellan romaner och noveller. För mig är det perfekt att skriva en novell mellan två romaner, det ger ett avbrott och går fort att skriva.
  • Planster – Jag tycker om att ha en plan och gör en synopsis som är som ett skelett för berättelsen, men den är inte särskilt ingående utan innehåller bara de största händelserna och riktningen som det ska gå. Mycket lämnas fritt och växer fram under skrivandets gång.
  • Att jag ska våga lita på min egen förmåga – Det där nedrans självtvivlet hälsar på titt som tätt, men det är faktiskt inte lika ihärdigt och kolsvart längre. Självförtroendet inom skrivandet växer och jag har hittat mina styrkor och svagheter.
  • Världsbyggen, karaktärsutveckling och att väcka känslor är min grej. Grammatik är det inte.
  • Jag har en tendens att skriva långa meningar. När jag redigerade ”I dina ådror” hittade jag en mening på 59(!) ord. Haha, det krävs rejäla lungor för att klara av att läsa den högt.
  • Vara ödmjuk mot processen – att skriva är en bergochdalbana av känslor. Ibland fylls man av ett lyckorus över sin text och ibland vill man bränna upp det och gömma sig under en sten. Och det får kännas så, alla som skriver går igenom det!
    Som jag nämnde tidigare är det en konstant läroprocess och ingen är någonsin fullärd.

Sätt att stödja en författare

Som författare är det svårt att nå ut, speciellt när man skriver i de mindre genrerna eller är ett väletablerat namn. Efter att ha lagt ner så mycket tid och energi som det innebär att ge ut en bok är det självklart att man vill att andra ska läsa den. Och det finns flera sätt som man som läsare kan stödja en författare man gillar (nya som väletablerade).

  • Köp/låna/lyssna på deras böcker – Givetvis blir författare glada när du köper deras fysiska bok men de blir minst lika glada när någon lyssnar på boken eller lånar den på biblioteket. Gör det som passar dig bäst!
  • Be ditt bibliotek eller bokhandel att ta in deras böcker – om boken inte finns hos ditt bibliotek eller din bokhandel kan du alltid tipsa dem om att ta in boken om du vill läsa den, eller ge möjlighet till andra att göra det.
  • Betygsätt boken – Direkt i ljudbokstjänster, hos nätbokhandlarna eller till exempel hos goodreads. Genom att ge boken ett betyg blir den mer synlig för andra.
  • Skriv en recension – Det här är ofta lite mer tidskrävande men samtligt väldigt uppskattat. Genom att skriva en recension om boken kan du lyfta boken och få andra att bli sugna på att läsa den.
  • Tipsa andra om deras böcker och dem som författare – Berätta om boken för familjemedlemmar, vänner, kollegor eller varför inte en bokcirkel. Det här är ofta den mest effektiva typen av marknadsföring då vi gärna tar emot tips från andra vi känner.
  • Följ deras sociala medier – stötta författaren genom att följa dem och genom att gilla/kommentera/dela deras bilder lyfter du fram författaren i allt mediabrus
  • Posta bilder med deras böcker – du hjälper både författaren och deras böcker att synas
  • Hör av dig till författaren – Det betyder otroligt mycket som mig som författare när en läsare tar sig tid att kontakta mig för att berätta att de tyckte om boken, och det ger motivation till att fortsätta med skrivandet.

Att våga följa skrivadrömmen

Jag har alltid tyckt om att skriva och historierna trängs ändlöst i huvudet. Drömmen om att bli författare fanns där redan som liten, men på ett sätt kändes den avlägsen och ouppnåeligt. När livet hände hamnade den i skymundan, även om jag skrev lite till och från. Och när vi flyttade upp till Linköping 2017 och började bygga vårt hus startade jag min blogg Det kaos vi kallar vardag. Där fick jag utlopp för lite av mitt skrivande och även om det inte var fiktion som skrevs så var det härligt att få ner tankar och känslor i texten.

Det följande året blev väldigt intensivt med husbygge då jag och min man byggde allting själva, bröllop och en påfrestande graviditet. Både jag och Joakim har en förmåga att göra allting på en och samma gång. Livet rullade därmed på i ett rasande tempo och när vår dotter föddes blev den en omvälvande tid som nybliven förälder som var långt ifrån enbart rosaskimrande.
När jag skulle gå tillbaka och jobba våren 2020 var det nästan så att jag backade när jag klev innanför sjukhusets dörrar. Jag blev rädd. Rädd för att hamna i ett ekorrhjul där livet bara cirkulerade kring jobb och familj. Jag älskar min familj över allt, men samtidigt kände jag att höll på att tappa mig själv. Jag var ”jobb-Elina” och ”mamma och fru-Elina”, och ”den riktiga Elina” fann ingen plats. Ett par månader gick jag med den där känslan som bara blev tyngre och tyngre, försökte hitta mig. Tills jag föll tillbaka in i skrivandet, idén till ”Ett illegitimt barn” började växa fram och med stapplande steg började de första meningarna ta form.

Jag hittade min grej, en sak som jag bara gjorde för min egen skull. Där jag kan vara ”bara” Elina med all min färgsprakande fantasi. Kärleken till att skriva kom tillbaka med full styrka. Ett självförtroende i skrivande började byggas upp och jag kände att jag mer och mer hittade tillbaka till mig själv och vad jag vill och behöver i livet. 2021 bestämde jag mig för att satsa på min dröm att bli författare.

Nu snart två år senare står jag med min första roman och två publicerade noveller. I år planeras det att släppa två noveller till och 2024 kommer min skräckroman ”Springor av mörker” ut hos Seraf förlag.

Skrivandet är mitt andningshål, något jag älskar och inte vill vara utan. Stundvis är det otroligt slitsamt och påfrestande, men jag ångrar aldrig att jag vågade satsa. Jag har hittat hem!

Om det har varit lärdomar och fallgropar längs vägen? Absolut, men dem tar vi ett senare inlägg.

Boksignering 12:e mars på Akademibokhandeln i Jönköping

Söndagen den 12:e mars klockan 12 kommer jag vara på Akademibokhandeln på Asecs i Jönköping. Kommer bli så roligt att ha en signering på ”hemmaplan” och jag blev så glad över det fina bemötandet jag fick från personalen på Akademibokhandeln när jag frågade om jag fick komma dit och signera mina verk.

Jag kommer ha med mig både min dystopiska science fiction roman ”Ett illegitimt barn” och min romance/erotik novell ”Mörka rummet”.
Kom gärna förbi om ni vill ha ett signerat ex eller om ni bara vill träffas och prata en stund!

Hoppas vi ses där!

Jag är författare hos Seraf!

Jag kan knappt själv tro att det är sant! Det har varit en dröm för mig att komma in på Seraf förlag, både för att de ger ut fantastiska böcker och för att de har så fin gemenskap med sina författare och läsare. Det är som att de är en enda stor familj. Och nu har jag fått bli en del av den här gemenskapen, vilket är helt otroligt och jag trivs redan så bra.

Seraf förlag drivs av Caroline Hurtig och Gabriella P. Kjeilen som båda är duktiga författare. Förlaget ger ut inom genrerna fantasy, skräck, romance, feelgood och nu under hösten utvidgade dem med Seraf sensuell som fokuserar erotiska noveller. Och det är inom skräck som jag kommer att ge ut en kortroman nästa år.

När Seraf meddelade att de öppnade upp för manus igen var jag kvick på att skicka in en pitch på skräckmanuset ”Springor av mörker” som jag precis börjat skriva på. Och när Caroline svarade att hon tyckte det lät riktigt ruggigt och att hon gärna ville läsa manuset sen när det var klart blev jag eld och lågor. Då jag fortfarande höll på att skriva på mitt fantasymanus så fick skräcken vänta ett tag till, men när fantasyn var klar i början av januari så kastade jag mig över skräcken.
På 20 dagar hade jag ett råmanus på strax över 20 000 ord och efter redigering, två omgångar med testläsare och genomlyssning av manuset så skickades det iväg. Jisses vad nervös jag var efteråt, och jag hann gräva ner mig ordentligt i tvivelträsket innan Caroline svarade ett par dagar senare. De ville ha manuset! Lyckan jag kände i den stunden jag läste mejlet var helt obeskrivlig och jag var tvungen att läsa mejlet flera gånger för att säkerställa att jag inte såg i syner. Jag går fortfarande på moln och det kommer bli så otroligt roligt att få arbeta med dessa kompetenta författare och förläggare.

Min kortroman ”Springor av mörker” kommer att ges ut tillsammans med Seraf förlag under 2024. Hoppas att ni vill följa med på resan!

Bokreapriser denna vecka

Då bokrean är igång så går det att fynda mina böcker till reapriser.

Ett illegitimt barn – 210 kr inklusive frakt, ordinariepris 246kr

Mörka rummet (novell) – 60 kr inklusive frakt, ordinariepris 75kr

Jul igen 2022 (novellantologi) – 210 kr inklusive frakt, ordinariepris 247kr

Paketpris:

Ett illegitimt barn/Jul igen + Mörka rummet – 240 kr inkl. frakt

Ett illegitimt barn + Jul igen – 370 kr inkl. frakt

Reapriserna gäller till och med söndag 26/2. Givetvis signeras böckerna efter önskemål. Beställning sker via formuläret och prisjusteringen sker vid betalning.

Hur går det med skrivandet?

Skrivtempot under januari var nog det högsta jag någonsin haft, och jag skrev färdigt två råmanus! I början av januari blev min fantasy ”I dina ådror” klar och sista januari sattes även sista punkten i mitt skräckmanus ”Springor av mörker”. Fantasymanuset skickades iväg i sin råa form till en testläsare för att se om storyn höll, och fram tills i tisdags har jag redigerat min skräck som också har testlästs i två rundor. Tack vare snabba testläsare har redigeringen flutit på betydligt snabbare än väntat och efter att ha lyssnat igenom manuset i tisdags och gjort ett par sista justeringar skickades manuset iväg till förlag. Jag hade tidigare pitchat mitt skeäckmanus hos mitt drömförlag och de var intresserade av att läsa det, så nu vet dem att det kommer.

I onsdags fick jag faktiskt tillbaka mitt fantasymanus från min underbara testläsare, men istället för att djupdyka i redigeringen direkt har jag faktiskt haft ett par dagar ledigt från skrivandet. Visserligen har det kliat i fingrarna att sätta mig och skriva på nya idéer och att redigera. Men jag tror faktiskt att jag behövde den här pausen efter ett väldigt intensivt januari. Däremot har jag gjort en planering för den stundande redigeringen och skrivit ner några punkter som jag ska titta extra på och ha i åtanke under redigeringens gång. Så från och med imorgon beger jag mig in i redigeringsbubblan.