Sätt att stödja en författare

Som författare är det svårt att nå ut, speciellt när man skriver i de mindre genrerna eller är ett väletablerat namn. Efter att ha lagt ner så mycket tid och energi som det innebär att ge ut en bok är det självklart att man vill att andra ska läsa den. Och det finns flera sätt som man som läsare kan stödja en författare man gillar (nya som väletablerade).

  • Köp/låna/lyssna på deras böcker – Givetvis blir författare glada när du köper deras fysiska bok men de blir minst lika glada när någon lyssnar på boken eller lånar den på biblioteket. Gör det som passar dig bäst!
  • Be ditt bibliotek eller bokhandel att ta in deras böcker – om boken inte finns hos ditt bibliotek eller din bokhandel kan du alltid tipsa dem om att ta in boken om du vill läsa den, eller ge möjlighet till andra att göra det.
  • Betygsätt boken – Direkt i ljudbokstjänster, hos nätbokhandlarna eller till exempel hos goodreads. Genom att ge boken ett betyg blir den mer synlig för andra.
  • Skriv en recension – Det här är ofta lite mer tidskrävande men samtligt väldigt uppskattat. Genom att skriva en recension om boken kan du lyfta boken och få andra att bli sugna på att läsa den.
  • Tipsa andra om deras böcker och dem som författare – Berätta om boken för familjemedlemmar, vänner, kollegor eller varför inte en bokcirkel. Det här är ofta den mest effektiva typen av marknadsföring då vi gärna tar emot tips från andra vi känner.
  • Följ deras sociala medier – stötta författaren genom att följa dem och genom att gilla/kommentera/dela deras bilder lyfter du fram författaren i allt mediabrus
  • Posta bilder med deras böcker – du hjälper både författaren och deras böcker att synas
  • Hör av dig till författaren – Det betyder otroligt mycket som mig som författare när en läsare tar sig tid att kontakta mig för att berätta att de tyckte om boken, och det ger motivation till att fortsätta med skrivandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: